top of page
  • ejbegemann

De diabetas: op reis en avontuur met diabetes

Toen ik net diabetes had, vond ik een van de moeilijkste dingen dat ik niet meer zomaar spontaan de deur uit kon lopen, laat staan echt op avontuur, zonder dat ik had nagedacht over de diabetes spullen die ik mee moest nemen en hoe lang mijn sensor en pomp nog meegingen. Op een gegeven moment had ik daar genoeg van en besloot ik dat het tijd was voor iets wat ‘op avontuur gaan’ weer makkelijker maakte.


De oplossing bleek: een diabetas. Oftwel een tasje met diabetes spullen dat altijd klaarstaat. En inmiddels is het systeem geüpgrade naar drie varianten.

  1. Het pakketje voor als ik even de deur uit loop. Heel simpel: een buisje glucotabs (soort dextro, maar dan met handige verpakking, aanrader), afstandsbediening van mijn insulinepomp en mijn telefoon waarmee ik mijn sensor aflees. Dit gaat altijd mee in mijn jaszak. Ook als ik alleen even naar de brievenbus loop, want het zou niet de eerste keer zijn dat ik gezellig iemand tegenkom onderweg, die persoon net een appeltaart heeft gebakken en ik moet kiezen tussen het afslaan van de appeltaart, of een hyper.

  2. Het pakketje als ik ergens heen ga: Dit is een etui met dubbele rits van de Hema. Aan de ene kant zitten genoeg diabetesspullen om een nacht van huis te blijven, zelfs als mijn sensor uitvalt en mijn pomp leegraakt. Een bloedsuikermeter, teststrips, prikpen, baqsimi (glucagon, maar dan als neusspray: ook een aanrader), insulinepen met naaldjes voor 2 dagen, een voorverpakt alcoholdoekje en soms ook een extra omnipod die ik als het nodig is gewoon vul met de insulinepen. In het andere vakje van de etui zitten de niet-diabetes dingen: een buisje glucotabs, een Snelle Jelle (zó veel koolhydraten dat ik altijd genoeg heb), en een powerbank en laadkabels voor mijn telefoon, pomp-afstandsbediening en horloge, zodat ik die altijd kan opladen en mijn pomp kan blijven bedienen en sensor aflezen. Dit pakketje gaat altijd in mijn tas als ik echt van huis wegga en heeft al meerdere leuke dingen een stuk makkelijker gemaakt: het etentje wat uit de hand liep en waar ik bleef slapen, de keer dat onze oudste mijn pomp in een meertje van mijn buik af trappelde toen we met z’n tweetjes aan het zwemmen waren op een uur fietsen van huis en de keer dat Jorden zei: kom we gaan nu [… vul maar in] en ik zonder nadenken dit pakketje in de auto kon gooien en er zelf bij kon springen.

  3. De originele diabetas: dit is een gevulde beautycase die mee gaat als ik meerdere nachten op pad ga en hiermee kan ik 2 weken vooruit. Hierin gaat pakketje nummer twee en daarnaast ook twee reserve sensors, 6 omnipods, een koeltasje (friobag, ook een aanrader) met insuline (het enige wat ik er last-minute bij moet doen), een grote navulverpakking glucotabs en nog een doosje extra naaldjes, lancetten, teststrips en alcoholdoekjes. En een brief van mijn internist waar in staat dat ik dit allemaal nodig heb: mocht ik dat ergens moeten aantonen. Het klinkt heel simpel, maar het feit dat deze beautycase altijd ingepakt klaarstaat maakt het voor mij zoveel makkelijker om ja te zeggen als iemand vraagt: er ligt sneeuw in Duitsland ga je dit vanavond mee om dit weekend te oefenen met langlaufen, of kan je volgende week naar ons kantoor in Spanje komen.


Eline Begemann (Velp, 1989) heeft Technische Natuurkunde gestu­deerd in Groningen en daarna gewerkt als strategieconsultant en Chief of Staff. Op haar 28ste krijgt ze, terwijl ze zeven weken zwanger is, de diagnose diabetes type 1. Ze is auteur van het boek Een marathon lang prikken. In dit boek neemt ze je mee in haar reis van zwangerschap naar de 90 km lange Vasaloppet marathon op de langlaufskies, waarin diabetes een grote rol speelt. Het geeft daarmee een beeld van de nuance tussen aan de ene kant alle mooie dingen die mensen met diabetes ‘gewoon’ kunnen doen en aan de andere kant de worstelingen waar personen met diabetes mee te maken krijgen. Het boek wordt geprezen vanwege de herkenbaarheid voor mensen met diabetes en het inzicht wat het aan mensen in hun omgeving geeft op het gebied van de impact van diabetes. Een marathon lang prikken is beschikbaar via deze website en de meeste (online) boekhandels).


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page