top of page
  • ejbegemann

De speech tijdens de boeklancering

Bijgewerkt op: 28 sep. 2023

Wat fijn dat jullie er zijn. Ik sta hier vandaag om mijn boek, een marathon lang prikken, te lanceren. Op een gegeven moment vroeg ik me af, waarom ik zo nodig een feestelijke boeklancering wilde. En toen kwamen de woorden van iemand op mijn werk boven. Die had het een keer over verjaardagen en vertelde toen dat het vroeger veel belangrijker was om die te vieren, omdat het toen veel uitzonderlijker was dat je weer een jaar overleefd had.

Deze maand heb ik 5 jaar diabetes en het voelt alsof er in die vijf jaar nogal wat dingen zijn gebeurd waar ik dankbaar voor mag zijn en die het waard zijn om te vieren.

  • Dat ik hier uberhaupt nog sta, met dank aan insuline en pomp en sensor en medisch team en alle steun van mensen om me heen met en zonder diabetes.

  • Dat er hier ondanks mijn diabetes een energiek en vrolijk blond mannetje rondrent.

  • Dat zowel Jorden als ik nog een zwangerschap aandurven.

  • En dat ik er een boek over heb kunnen schrijven en nu mag lanceren.

Eline Begemann leest voor uit het boek een marathon lang prikken

Hartelijk dank dat jullie hier vandaag zijn om dit allemaal met mij te vieren. Ik vind het super leuk om jullie hier allemaal te zien en tegelijkertijd ook mega spannend, want ik weet dat een groot deel van jullie van plan is mijn boek ook daadwerkelijk te gaan lezen en het is nogal persoonlijk.


Maar ik deel mijn verhaal toch en daarvoor heb ik twee belangrijkste redenen. Ten eerste, omdat ik zelf in mijn eerste jaren met diabetes heel erg op zoek was naar de verhalen van anderen als aanvulling op de meer theoretische kant van diabetes die ik in het ziekenhuis leerde. Antwoord op de vraag: hoe lang duurt het in vredesnaam voor ik me weer een beetje normaal voel? Konden ze me bijvoorbeeld niet geven in het ziekenhuis. Ik hoop dat ik door nu mijn eigen verhaal te delen andere mensen met diabetes wat herkenning kan bieden en kan inspireren om hun leven voluit te leven.

Ten tweede deel ik mijn verhaal omdat ik merk dat het voor mensen die iemand met diabetes kennen soms heel lastig is te begrijpen wat het nou precies inhoudt.

Ten tweede deel ik mijn verhaal omdat ik merk dat het voor mensen die iemand met diabetes kennen soms heel lastig is te begrijpen wat het nou precies inhoudt. En dat snap ik wel. De ene keer zeggen we nee tegen een stuk taart en het volgende moment proppen we ineens een handvol snoepjes naar binnen. En het ene moment kunnen we na de lunch niet mee wandelen, terwijl je met diabetes blijkbaar wel 90 kilometer kan langlaufen. En waarschijnlijk zijn er ook mensen die over mij tegen andere mensen met diabetes zeggen: “Maar ik ken iemand en die heeft ook diabetes en die kan gewoon 90 killometer langlaufen.” Omdat ze niet zien wat daar allemaal aan vooraf is gegaan.


Ik denk dat alle mensen met diabetes hier kunnen beamen dat je dat soort opmerking niet moet maken, maar dat terzijde. Waar het om gaat: ik heb enorm mijn best gedaan om mijn boek zo pakkend te schrijven dat ook mensen zonder diabetes het met veel plezier lezen en tegelijkertijd ongemerkt een genuanceerd beeld van diabetes krijgen: ja, met diabetes kan je nog steeds heel veel, maar nee, het is absoluut geen makkelijke aandoening om dag in dag uit mee te leven omdat geen moment hetzelfde is.


Nou. Voor vandaag heb ik chatGPT gevraagd wat er zoal gebruikelijk is op boeklanceringen. Op basis van de reactie heb ik éven overwogen om hier gewoon een half uur uit mijn boek voor te gaan lezen, maar ik vermoed dat ik niemand daar een plezier mee doe, dus we doen wat anders: een quiz. En daarvoor ben ik heel blij dat quizmaster van de dag Ilse hier naast me zit.


Eline Begemann (Velp, 1989) heeft Technische Natuurkunde gestu­deerd in Groningen en daarna gewerkt als strategieconsultant en Chief of Staff. Op haar 28ste krijgt ze, terwijl ze zeven weken zwanger is, de diagnose diabetes type 1. Ze is auteur van het boek Een marathon lang prikken. In dit boek neemt ze je mee in haar reis van zwangerschap naar de 90 km lange Vasaloppet marathon op de langlaufskies, waarin diabetes een grote rol speelt. Het geeft daarmee een beeld van de nuance tussen aan de ene kant alle mooie dingen die mensen met diabetes ‘gewoon’ kunnen doen en aan de andere kant de worstelingen waar personen met diabetes mee te maken krijgen. Het boek wordt geprezen vanwege de herkenbaarheid voor mensen met diabetes en het inzicht wat het aan mensen in hun omgeving geeft op het gebied van de impact van diabetes. Een marathon lang prikken is beschikbaar via deze website en de meeste (online) boekhandels).77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page